Sep
09
2010

Rookie?

Afgelopen zomer heb ik mijn eerste toertocht gehad. En omdat ik het zo geweldig vond zal ik een poging wagen het genot met jullie te delen. Hopelijk genieten jullie als lezer net zo als ik genoot om het te schrijven, veel lees plezier ;)

Terwijl mijn ogen probeerden te wennen aan de zon die door de bladeren schitterde, vroeg ik mij af wat de beste snelheid was om terug te schakelen naar de tweede versnelling. Ik vroeg mij dat af omdat ik moest wennen aan het hoge tempo van de groep waarmee ik mijn eerste toertocht reed.
In de ogen van veel motor rijders ben ik een groentje op de tweewieler. Ik heb bijna een jaar bevoegdheid om te mogen rijden op mijn Suzuki GSX 600F. Waar mee ik trouw elke dag in weer en wind mee naar mijn werk ga.

Ik keek snel met één oog naar de toerenteller en maakte de keuze terug te schakelen, net voor het ingaan van de bocht. Ondertussen genoot ik van het gegrom van de viercilinder en de piepende remmen die hielpen mijn snelheid terug te brengen. De bocht naar rechts ging vrijwel meteen over naar links en weer naar rechts. Ondertussen drukte ik mijn GSX in de vierde versnelling en vroeg mij af of mijn nieuwe banden wel goed ingereden waren…
Alle ‘ervaren’ motorrijders waarschuwden mij immers dat nieuwe banden minder grip hebben. Ik moest maar rijden alsof het regende en vooral niet te hard door bochten gaan. Ik heb ze maar niet verteld dat ik als groentje ongeveer de eerste drie maand alleen maar regen heb gezien.

Plots was mijn aandacht weer bij de motor voor mij, zijn remlicht bracht bij mij de suggestie dat zijn snelheid te hoog was. Nu moest ik de kennis en ervaring opgedaan met downhill toepassen, op een vijftien keer zo zware tweewieler. Terwijl de afstand kleiner en kleiner werd besloot ik mijn achterrem te gebruiken. Mijn gewicht verschoof ik verder naar rechts om het rechtop komen van de motor tegen te gaan. Al remmend voelde ik mijn laars tegen het asfalt schuren en mijn achterwiel deed zijn uiterste best niet te ver uit te breken. Mijn aandacht verschoof even naar mijn rechter spiegel, waar ik een Pan European een verwoede poging zag doen de lak van zijn zijkoffer af te schuren. “Ik krijg vast op mijn donder straks”, dacht ik bij mijzelf. Misschien was het wel beter vooraan te rijden, ik ga ook veel te hard bochten in.

Terwijl ik weer rechtop zat, kon ik de Yamaha R1 die het groepje aanvoerde nog net linksaf zien slaan. Ondertussen zat ik al weer bijna aan het einde van mijn vijfde versnelling: man wat gaat dit hard. Al piepend en grommend maakte mijn twintig jaar oude motor zich klaar voor de bocht naar links. Ik hielp door terug te schakelen naar de vier en dit keer sportief terug naar de drie. Ondertussen bracht ik mijn gewicht al vast naar links.
Elke bocht groeide het respect voor mijn collega’s en leerde ik mijn motor beter kennen. Hoewel ik bijna achteraan reed was het tempo vooraan alles behalve langzaam. Ik moest mijn aandacht er volledig bij houden, om mee te kunnen komen met de groep.

Deze keer hield ik mijn lijn mooi en voorbij het midden van de bocht draaide ik het gas verder open. Ik streelde zachtjes de koppeling zodat ik rustig in de vierde versnelling kwam: wat geweldig is dat. Gelukkig had ik een helm op die mijn glimlach verborg, mijn vreugde was helaas van korte duur. In plaats van doorschakelen naar de vijf moest ik vol in de ankers. Ik voelde mijn voorvork duiken en mijn stuur trillen terwijl mijn achterwiel naar grip zocht. Gelukkig gaf mijn voorganger gas en ging mijn aandacht vrijwel meteen naar mijn rechter spiegel. Waar is die Pan? Nu krijg ik geheid op mijn donder! Gelukkig dook hij op veilig afstand op in mijn linker spiegel.

Mijn eerste toertocht was een geweldige ervaring, maar wel best vermoeiend. Hoewel ik al ruim vijfduizend mijl heb gereden was het rijden in een groep compleet anders. Ik had aan het einde van de tocht (bij een tankstation om de dorstige tweewielers bij te vullen) pas door waar ik eigenlijk was. Deels door het hoge tempo wat er gereden werd kon ik niet echt rond kijken, maar ook omdat ik nog nooit op de mooie kleine slinger weggetjes was geweest in Twente.

De volgende keer ben ik er ook zeker weer bij!

Written by in: All the other shit | Tags: , , ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post.


Powered by WordPress Farry 2007.