Oct
27
2009

graphics are overrated

Retro games in de tijd van full HD geweld is dat nog leuk?

Retro Mac

Ik kan mij nog herinneren dan ik als klein kind met mijn moeder mee ging naar haar compagnon in de grafische industrie als ontwerpster. Nu moet je weten dat ik al aardig oud ben, ik kom nog uit de tijd van de Atari en Commodore 64. Waarschijnlijk weten vele van de jongeren niet eens wat dat is.
Maar om niet verder af te dwalen van het doel van mijn post. Ik kan denk ik wel met zekerheid zeggen dat ik gespeeld heb met de eerste Mac in Nederland. Want toendertijd werkte niemand met een computer in de grafische wereld. Het is bijna niet voor te stellen maar ze deden toen echt aan knippen en plakken met echt plaksel en een schaar.
Veel begreep ik toen niet van het werk van mijn moeder en ook niet wat het verschil was tussen een Macintosh of een IBM Commodore Atari enz. Wat ik toen wel wist dat je vet leuke spelletjes kon doen op de Mac zo als Shufflepuck Café op een monochrome beeldscherm. Maar waar ik in mijn jeugd eigenlijk de meeste tijd aan heb verspild is LHX attack chopper. Dat spel speelde je op de PC onder Dos!!! het was eigenlijk onmogelijk te zien of je twee meter of 300 meter boven de grond vloog, maar wat heb ik daar een plezier mee beleefd.

Shufflepuck Cafe

Maar wat wil ik hier eigenlijk zeggen! Zijn de games van tegenwoordig minder leuk? Ok nu had je vroeger geen internet of GameKings die je vertelden dat er een nieuwe game te verkrijgen was die je interesseerde. Maar je speelde een spel wel veel langer of zelfs twee keer uit. Terwijl je tegenwoordig je kast vol hebt liggen met games die je nooit helemaal uitgespeeld hebt. Licht dat dan aan de graphics? Hoewel je verwachting misschien nu wat anders licht dan toen, en er nu niet eens van opkijkt dat je een game speelt die een physics card nodig heeft. Waar jij als speler weer invloed hebt op elk stofdeeltje in de game. Nee het moet dan wel aan de gameplay liggen. Maar tegenwoordig heb je in games zo als GTA IV lhx-attack-choppertotale vrijheid en toch was het niet zo leuk als ColdenEye op de N64. Of zijn we als oldschool gamers nu echt verwend?

Nu ik mis eigenlijk wel die oldschool tijd, beetje rondvliegen in een landschap waar zo af en toe eens een boompje was getekend van 16 pixels…

Download LHX

Written by in: Games | Tags: ,

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post.


Powered by WordPress Farry 2007.