Mar
05
2007

Dyslexie…?

Voor velen die mij wat beter kennen weten dat ik hier nog al last van heb.

Dyslexie de verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die gepaard gaan met problemen met vooral geschreven taal. Jep voor mij gaat er maar een op, ik kan de woorden die ik op papier moet zetten niet visualiseren. Dit is erg onhandig en lastig als je bedenkt dat bijna alles wat ik vandaag de dag doe. Vooral op mijn werk geschreven tekst inhoud. Omdat alles bijgehouden moet worden, bla echt niet leuk.

De hersenen kunnen dit op verschillende manieren deels, of in het geval van een milde vorm volledig compenseren door andere hersenfuncties te gebruiken. Jah ik denk dat mijn motoriek ff uit geschakeld wordt. Dit is afhankelijk van de omvang van de aandoening. Gemiddeld gebruikt een dyslectisch persoon 10 keer meer hersencapaciteit bij het verwerken van taal gerelateerde informatie dan een normaal persoon. Wel lullig als je bedenkt dat ik altijd 10 keer langer over een proefwerk Nederlands deed.

Ik kreeg op jonge leeftijd de diagnose woordblindheid om de oren. Jah dat had wel wat gevolgen. Ik kreeg bijles en meer tijd bij proefwerken en examens. Gelukkig heb ik geen moeite om tekst te kunnen begrijpen. Dus was dat wel mooi mee genomen, Dat was dus een klein voordeel. Hoewel ik elk jaar die tests over en over moest doen. Kwam er niemand op het idee. Helpt dat nu wel om die jongen steeds bijles te geven in ander waardevolle les uren? Die hij eigenlijk ook niet kan missen.
Toen ik er op een gegeven ogenblik genoeg van had. Ben ik naar een oud-hoogleraar Nederlands gegaan. Wel met aandringen van mijn geweldige ouders. Die heeft mij een jaar lang Nederlands gegeven. Dat heeft erg goed geholpen. Ondertussen was ik gestopt om op school allerlei vage bijlessen te volgen. Op die manier had ik tijd en energie over om bij mijn andere vakken beter te presteren. Wat mijn moraal weer ten goede kwam. Dat was de enige oplossing die ik heb gehad voor mijn dyslexie.

Het is gewoon zo, ik zie niet wanneer ik een woord verkeerd schrijf!!! ook niet wanneer ik elke keer een stomme test moest maken..zo 4 jaar lang. Wat ook erg storend is dat je voor achterlijk aangezien wordt. Omdat je niet ziet dat in de voorgaande zin het laatste woord nu wel of niet met een T aan het einde geschreven wordt. En wanneer je het woord schrijft met een F en geschreven met een V. “whaaa” Mijn taalkundige vaardigheden zijn lager dan verwacht, gegeven mijn intelligentie. HAHA

En omdat ik een taal barrière heb mocht ik geen hogere opleiding genieten, terwijl mijn ander vaardig heden niet onder deden in vergelijking met de rest van mijn leeftijd genoten. Het enge wat mij nu nog kan helpen om de Nederlandse taal goed te kunnen schrijven. Is door het veel erg veel heel veel te blijven doen.

Je wil ook niet weten hoe godverdomme lang ik over deze tekst heb gedaan.. Grrr

grrrrr

Written by in: All the other shit |

No Comments

Comments are closed.

RSS feed for comments on this post.


Powered by WordPress Farry 2007.